بمب ساعتی ایدز و تصمیمات مسالهساز !
زمانی که ایدز از طریق فرآوردههای خونی آلوده وارد ایران شد، هیچکس فکر نمیکرد که این بیماری خاموش بهراحتی بتواند گسترش پیدا کند و هر روز بیشتر از روز قبل به جمع قربانیان آن افزوده شود. نخستین الگوی ابتلا به ایدز در ایران فرآوردههای خونی آلوده بود که بیشاز هر کس باعث ابتلای بیماران هموفیلی به این بیماری شد، اما زمان کمی بعد از این اتفاق تلخ الگوی ابتلا به ایدز در ایران تغییر یافت و ابتلا از طریق سرنگ آلوده به جایگاه نخست دست یافت.
به گزارش پایگاه فراخوانهای علمی پژوهشی کشور (callforpapers.ir) بیشتر کسانی که به این بیماری مبتلا میشدند، معتادانی بودند که از سرنگ مشترک استفاده میکردند، همین امر باعث شد تا وزارت بهداشت و درمان به همراه ستاد مبارزه با مواد مخدر به فکر افتاده و با قرار دادن سرنگ رایگان در اختیار معتادان تزریقی مانع از رشد این بیماری شوند، تمام این اتفاقات اما در سایه غفلت مردم و مسئولان رخ داد، تا آن زمان هیچکس به این فکر نمیکرد که باید اطلاعرسانی در زمینه راههای مختلف ابتلا به این بیماری صورت گیرد، کارشناسان هشدار میدادند و معتقد بودند که باید آموزش جلوگیری از ابتلا به ایدز از مدارس آغاز شود و مسئولان هر بار به بهانهای مانع از این اتفاق میشدند و ایدز آرام آرام در جامعه پیش میرفت و اینبار سومین الگوی ابتلا به ایدز در ایران به مرز هشدار رسید، روابط جنسی شد نخستین عامل ابتلا به ایدز.
اتفاقی که شاید اگر کمی آن را جدی میگرفتیم میتوانستیم مانع از بروز اتفاق امروز آن باشیم. این درحالی است که هر سال آمار مبتلایان به این بیماری از طریق الگوی سوم افزایش یافته و نگرانی کارشناسان نیز نمیتواند مانعی برای آن باشد. در کنار تمام این اتفاقات قرار گرفتن یکی از اصلیترین وسایل بهداشتی که مانع از ابتلا به ایدز از طریق روابط جنسی میشود در لیست کالاهای لوکس قرار میگیرد… اتفاقی که باعث بهت بسیاری از کارشناسان این حوزه شده است. ایدز حالا به بمب ساعتی تبدیل شده و یکی از خنثیکنندههای آن کالای لوکس است.
سالهاست که موضوع انتقال بیماری ایدز از طریق روابط جنسی کنترل نشده از سوی مسئولان و کارشناسان عنوان میشود و دیگر نمیتوان ادعا کرد که مردم از این موضوع اطلاعی ندارند چراکه در کتابهای درسی هم به عنوان یکی از موضوعات پر اهمیت در حوزه بهداشت و سلامت به آن اشاره میشود. اما با وجود همه تلاشهایی که در زمینههای مختلف فرهنگی و اجتماعی برای بازداری از ارتباطات کنترل نشده مطرح میشود هنوز هم شاهد رشد چشمگیر ابتلا به بیماری ایدز از راه ارتباط جنسی هستیم.
بهطوری که به گفته رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس این موضوع اخیرا به یکی از اولویتهای بررسی کمیسیون تبدیل شده است. آخرین آماری که وزارت بهداشت از مبتلایان به بیماری ایدز در کشور ارایه داده است نشان میدهد که 24 هزار و 290 نفر به این بیماری مبتلا هستند که 90/8 درصد آنان مرد و 9/2 درصد زن هستند. مبتلایانی که بین گروه سنی 25 تا 34 قرار دارند بیشترین افرادی هستند که احتمال ابتلای دیگران را با خود به همراه دارند.
در گزارش وزارت بهداشت آمده است علل ابتلا به HIV در بین کل مواردی که از سال 1365 تاکنون در کشور به عنوان مبتلا به ثبت رسیدهاند به ترتیب تزریق با وسایل مشترک در مصرفکنندگان مواد(69/6 درصد)، رابطه جنسی (5/10 درصد)، دریافت خون و فرآوردههای خونی(1درصد) و انتقال از مادر به کودک(1درصد) بوده است. راه انتقال در 17/9درصد از این گروه نامشخص مانده است.
در مقایسه این آمار با مواردی که ابتلا آنان در سال 1390 گزارش شده است، اعتیاد تزریقی 62/5 درصد، برقراری روابط جنسی 21/2 درصد و انتقال از مادر مبتلا به کودک 3/9 را تشکیل داده است. در 12/4 درصد از موارد شناسایی شده در این سال راه انتقال نامشخص بوده و هیچ مورد جدید ابتلا از راه خون و فرآوردههای خونی گزارش نشده است. در میان نگرانیها از عوامل موثر در ابتلای به ایدز انتقال جنسی در درجه مهمی قرار گرفته است بهطوری که موج تازه این بیماری را خبرساز کرده است.
یکی از راههای جلوگیری از انتقال ایدز از راه جنسی استفاده از وسایل بهداشتی حفاظتکننده است این درحالی است که این نوع وسایل کنترلکننده به عنوان یکی از کالاهای لوکس شناخته شده و قرار است از واردات آن جلوگیری به عملآید. حسینعلی شهریاری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این رابطه به«ملت ما» میگوید: متاسفانه اخیرا افرادی در بانک مرکزی با بیاطلاعی از موضوعات بهداشت و درمان اقدام به اولویتبندی ضروریاتی کردهاند که هیچ آگاهی از اولویتها ندارند.
او میافزاید: موضوعات بهداشت و درمان نیازمند کار کارشناسی است و باید با نظارت وزارت بهداشت انجام شود. او در رابطه با محدود شدن عرضه محصولات محافظت بهداشتی در روابط جنسی میگوید: زمانی که صحت و سقم این موضوع را از مسئولان وزارت بهداشت جویا شدیم آنها تکذیب کردند، اما گویا در لیست ارایه شده از سوی بانک مرکزی «محافظ بهداشتی» در زمره کالاهای لوکس قلمداد شده است. رئیس کمیسیون بهداشت و درمان با اشاره به اینکه این موضوع قابل پیگیری است میافزاید:
وزارت بهداشت باید بهطور صحیح پیگیر این موضوع باشد چراکه اینها تصمیمات ناپختهای است که در مسائل اجرایی خدشه وارد میکند. شهریاری با بیان اینکه تصمیمات بانک مرکزی خارج از حوزه اجرایی دولت نیست میافزاید: نگرانی در رابطه با بیماری ایدز به یکی از موضوعات مهم در حوزه سلامت تبدیل شده است و لازم است در تصمیمگیریها تجدید نظر شود تا در امور اجرایی دچار مشکل نشویم.
آمار ارایه شده بیانگر وضع واقعی بیماران نیست
وزارت بهداشت طبق یک روال معمول هر 3 ماه یکبار آخرین آمار موارد شناسایی و ثبت شده مبتلا به HIV را اعلام میکند اما آخرین آماری که اعلام کرده مربوط به آمار ثبت شده تا پایان سال 90 است. مینو محرز، عضو کمیته کشوری ایدز و رئیس مرکز تحقیقات ایدز وزارت بهداشت میگوید که این آمار رسمی بیانگر وضع واقعی این بیماری در کشور نیست و جز 23 هزار بیمار شناخته شده، حدود 100 هزار مبتلای ناشناخته داریم. او میافزاید:
از بین بیماران مراجعهکننده به بنده نیز 99 درصد موارد جدید از طریق رابطه جنسی مبتلا شدهاند. محرز ادامه میدهد: مسئله دیگر این است که آمار وزارت بهداشت فقط موارد شناسایی شده عفونت HIV/AIDS را نشان میدهد و به علت آگاهی کم مردم درباره این بیماری و روشهای پیشگیری و درمان آن و با توجه به اینکه سیستم شناسایی فعال این بیماری بهویژه در بین روسپیها نداریم آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت بیانگر وضع واقعی این بیمای در کشور نیست. او تاکید میکند:
از بین بیمارانی که به بنده مراجعه میکنند، اگر نگویم 100درصد، 99 درصد از طریق رابطه جنسی به این بیماری مبتلا شدهاند و واقعاً اگر مسئولان نسبت به گسترش شیوع جنسی ایدز حساس نشوند و اطلاعرسانی و برنامهریزی کافی نداشته باشند، آینده نگرانکنندهای خواهیم داشت. عضو کمیته کشوری کنترل ایدز وزارت بهداشت میافزاید: بر اساس فرمولهای سازمان بهداشت جهانی و با توجه به موارد شناسایی شده و رشد این بیماری، میتوان گفت بین 100 تا 120 هزار مورد ابتلا به ویروس ایدز در کشور ما رخ داده یعنی اکنون بین 80 تا 100 هزار فرد مبتلا به این ویروس و ناقل آن بدون اینکه حتی خودشان بدانند، به این عفونت مبتلا هستند و میتوانند عامل انتقال آن به دیگران باشند.
رشد 20درصدی ابتلا به ایدز در کشور
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت هم با اشاره به افزایش ابتلا به HIV در زنان کشور میگوید: هزار فرد مبتلا به HIV در کشور از بیماری خود خبر ندارند و از حدود یکسال پیش با رشد 20درصدی ابتلای جنسی ایدز در کشور مواجه هستیم. اما در میان همه اما و اگرها در بررسی دلایل افزایش این بیماری در کشور موضوع تصمیماتی است که به مشکلات دامن میزند. اینکه وسایل پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی به عنوان کالاهای لوکس عنوان میشود باید گفت موضوع مهمتری از سلامت جامعه وجود دارد که چنین کالاها و ابزارهای اساسی، غیر ضروری خوانده میشوند.
موارد جنسی ایدز 10 برابر شد
شاید تا سالهای گذشته انتقال بیماری ایدز از طریق خون آلوده و اعتیادتزریقی مهمترین دغدغه بود اما با کمرنگ شدن عوامل مذکور حالا دغدغه روابط جنسی و انتقال ایدز مطرح است. مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری ایدز نیز در این باره میگوید: واقعیت این است که بروز موارد جنسی ایدز طی 15 سال گذشته 10 برابر شده و از 2 درصد به حدود 20 درصد رسیده است و اگر مواردی که علت ابتلا ناشناخته است را هم عامل جنسی بدانیم این میزان بیشتر هم میشود. این فوق تخصص بیماریهای عفونی ادامه میدهد: واقعیت این است که بروز ایدز به طرف عامل جنسی تغییر کرده است و وزن این عامل بیشتر از گذشته شده است، که یک علت آن ناآگاهی مردم از این عامل مهم و لزوم آموزش عمومی در این زمینه آشکار است. او اضافه میکند:
آمار رسمی وزارت بهداشت وجود حدود 24 هزار موارد ثبت شده ابتلا به HIV را نشان میدهد که از این تعداد برخی فوت کرده و برخی وارد فاز بیماری شدهاند اما سازمان بهداشت جهانی برای تخمین میزان واقعی فرمول 4 یا 5 برابر کردن آمار ثبت شده را اعلام کرده که بر اساس آن میتوان حدس زد که حدود 100 هزار فرد آلوده به ویروس ایدز در کشور داریم که بیش از 75 هزار نفر آنها یا از بیماری خود خبر ندارند یا آن را پنهان میکنند و میتوانند این بیماری را به دیگران انتقال و گسترش دهند.
مردانی میگوید: البته برخیها آمار مبتلایان به این ویروس را در ایران بیش از این میزان و تا 300 هزار نفر اعلام میکنند که به نظر میرسد که غلو است و صحت ندارد و افرادی هم که از بروز 90 درصدی موارد جدید از طریق رابطه جنسی سخن میگویند نیز احتمالاً فقط مطب خود را میبینند و نمیتوان این آمار را به کل کشور تعمیم داد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.